Mobila bredband - Vanliga frågor

Hur bra stämmer den nedladdningshastighet som operatören lovar.

Tänk på att den hastighet som operatören marknadsför är en ”teoretisk” hastighet. Det finns många faktorer som påverkar vilken hastighet man verkligen får som hur mottagningsförhållandena är, din utrustning, hur många surfar i området m.m..

Hur vet jag hur mycket mobilsurf jag använder?

Skall man utgå från genomsnittet använder en person som surfar med mobilen ofta mellan 1-5 GB per månad, de som använder mobilt bredband ligger högre och använder ofta mellan 4-20 GB per månad.

Det finns bredbandsleverantörer som har hjälpmedel för att mäta hur mycket mobilsurf du använder per dag. Svaret får man genom att svara på frågor om ditt surfande, vilka tjänster man använder på nätet osv..

I det fall att man redan har mobilt bredband kan man kontakta sin operatör och ställa frågan hur mycket surf man använder i månaden.

Vilken hastighet har jag på mitt bredband?

Det är snabbt och enkelt att se vilken hastighet man har på sitt bredband, gå till http://www.bredbandskollen.se/. Med några få klick får du svar på vilken nedladdningshastighet du har och uppkopplingshastighet.

Hur snabbt mobilt bredband kan jag få idag och i framtiden

Det finns ofta en skillnad mellan den teoretiska hastigheten som operatörerna skriver om och den verkliga.
Idag erbjuder många operatörer en nedladdningshastighet på upp till 100 Mbit/sekund.
Flera operatörer har lovat att uppgradera sina 4G-nät till LTE Advanced, vilket innebär tio gånger snabbare hastighet än idag, dvs 1000 Mbit/sekund.